Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut English

Au fost efectuate primele transferuri internaționale de remitențe prin rețeaua de Asociații de Economii și Împrumut

15/06/2020

Ziua Internațională a Remiterilor Familiale, marcată anual pe 16 iunie, este semnificativă în acest an pentru R. Moldova prin faptul că în această zi au fost efectuate primele transferuri internaționale de mijloace financiare către familiile din zona rurală, prin intermediul rețelei Asociațiilor de Economii și Împrumut (AEÎ) din Moldova.

Prima asociație din zona rurală care a oficiat remitențele de bani din străinătate este AEÎ „Ștefănești” din r. Florești. Aceasta a recepționat trei transferuri de numerar expediate din SUA, Marea Britanie și Rusia prin sistemele de plată internaționale: UNISTREAM și RIA Transfer de bani. Mijloacele bănești au fost trimise de membrii familiilor care lucrează în străinătate și sunt destinate pentru dezvoltarea activităților agricole, inclusiv pentru finanțarea nevoilor personale ale rudelor rămase în R. Moldova.

AEÎ „Ștefănești” și-a inițiat activitatea în urmă cu mai bine de 20 de ani, oferind servicii financiare la peste 1,2 mii de membri din mediul rural. Asociația este amplasată într-un sat pitoresc din partea de Nord a R. Moldova (100 km de capitala Chișinău) și are o populație care numără aproape 2,5 mii de cetățeni. Inițial, AEÎ „Ștefănești” oferea doar serviciile financiare primare - acordarea de împrumuturi și acceptarea depunerilor de economii de la membrii săi. Pe parcurs, cererea în creștere de transferuri internaționale de bani a devenit o prioritate datorită numărului mare de migranți care trimit remitențe către familiile sale.

Conectarea AEÎ „Ștefănești” la sistemul internațional de plată a transferului de numerar este realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea Capacităților de Consolidare a AEΔ, implementat de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) în cadrul Acordului de Grant oferit de Fondul Internațional pentru Dezvoltare în Agricultură IFAD. Proiectul este finanțat din fondurile Comisiei Europene și are drept scop sprijinirea Proiectului de Reziliență Rurală FIDA în Moldova. Scopul de bază al acestuia constă în canalizarea remitențelor emigranților către zonele rurale ale țării prin intermediul Asociațiilor de Economii și Împrumut și fortificarea capacităților instituționale ale acestora pentru susținerea, adaptarea și implementarea produselor sale de economii și împrumut destinate beneficiarilor de remitențe din zona rurală.

Conform datelor CNPF, la 31.12.2019, licențe pentru desfășurarea activității profesioniste dețineau 238 de AEÎ, dintre care 173 de categoria A, 64 de categoria B și o Asociație Națională Centrală a AEÎ, care au acordat împrumuturi în mărime de 939,08 mil. lei către circa 40 mii de persoane.

Articol: Comisia națională a Pieții Financiare

© 2024 Toate drepturile rezervate