Asociația Națională Centrală a Asociațiilor de Economii și Împrumut English

Mișcarea asociațiilor de economii și împrumut din Moldova reprezentată la Conferința Mondială a uniunilor de credit

25/07/2013

Asociația Centrală a AEÎ care reprezintă mișcarea uniunilor de credit din Moldova a participat în calitate de membru la Conferința anuală a Consiliului Mondial al uniunilor de credit – WOCCU.

Conferința a avut loc în perioada 14-17 iulie 2013 în orașul Ottawa, Canada. La lucrările conferinței au participat peste 2000 reprezentanți ai uniunilor de credit din 61 țări. Asociațiile de economii și împrumut din Moldova au fost reprezentate la conferință de 7 delegați, printre care dl Ion Gangura, Președintele Consiliului AEÎ Centrale, dl Efim Lupanciuc, Director al AEÎ Centrale, precum și directori din 5 asociații de economii și împrumut. Detalii pe www.ottawa2013.org

Temele abordate pe agenda conferinței anuale au ținut de cele mai importante tendințe din industria uniunilor de credit și s-au referit la dialogul cu autoritățile, evoluțiile în cadrul de reglementare și supraveghere, tehnologiile moderne de tranzacționare și plăți, incluziunea socială și financiară a celor săraci, asistența internațională în dezvoltarea uniunilor de credit din diferite țări.

Delegația AEÎ din Moldova a avut întîlnire cu reprezentanții Ligii Uniunilor de Credit din statul Idaho din Statele Unite ale Americii pentru a demara parteneriatul cu AEÎ din Moldova în cadrul Programului internațional de parteneriate al WOCCU. Programul Consiliului Mondial unește mișcările uniunilor de credit din intreaga lume și prevede o colaborare strategică sub formă de schimb de informații și practici, consultanță și support politic în dezvoltarea uniunilor de credit. Totodată, programul consolidează capacitatea instituțională a uniunilor de credit, promovează practicile de cooperare caracteristice uniunilor de credit, le distinge ca instituții financiare și în cele din urmă oferă beneficii directe membrilor lor.

Asociația Centrală a AEÎ a fost fondată în 2009 și la moment întrunește 125 asociații de economii și împrumut din Moldova. Membrii Asociației Centrale gestionează circa 62% (circa 220 milioane lei) din activele sistemului AEÎ din Moldova și servesc circă 45% (59,235) membri persoane fizice din totalul pe sistem. Asociația Centrală a AEÎ este instituția care reprezintă mișcarea în fața autorităților statului, oferă instruire membrilor săi și gestionează fondul de lichidități, detalii pe www.aei.md.

Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU) este o asociaţie profesională mondială şi agenţia de dezvoltare pentru uniunile de credit. WOCCU promovează dezvoltarea durabilă a uniunilor de credit şi a altor cooperative financiare din întreaga lume pentru a oferi oamenilor accesul la servicii financiare de înaltă calitate şi la preţuri accesibile. Din numele sistemului mondial al uniunilor de credit, WOCCU reprezintă mișcarea în relații cu organizaţiile internaţionale şi lucrează cu guvernele naţionale în scopul îmbunătăţirii legislaţiei şi reglementării. Programele sale de asistenţă tehnică întroduc noi instrumente si tehnologii pentru consolidarea performanţei financiare şi creşterea rolului uniunilor de credit.

La nivel mondial, 56.000 de uniuni de credit, în 101 ţări servesc 200 milioane de oameni. Aflaţi mai multe despre impactul WOCCU in jurul lumii la www.woccu.org.

Următoarea conferință este planificată pentru 27-30 iulie 2014 în orașul Gold Coast, Australia.

© 2024 Toate drepturile rezervate